Geleneksel lezzet hastalıklardan koruyor

 
Geleneksel lezzet hastalıklardan koruyor Geleneksel lezzet hastalıklardan koruyor

Korona döneminde biz bunu çok tükettik. Kendine özgü tadıyla zamanın en çok tüketilen ürünlerin başında geldiğini ve son zamanlarda ürüne olan ilginin azaldığını belirten Siirt esnafından Hasan Akgül; kurutun tansiyon, şeker, kalp gibi hastalıklara iyi geldiğini söyledi. Bir nevi ilaçtır, yani doğal bir ilaçtır. Doğal antibiyotik diyebiliriz. Bağışık sistemini gerçekten de kuvvetlendiriyor. Kış mevsiminin şifa kaynağı olan geleneksel lezzetlerden ’kurut’, alıcısını bekliyor. Toptan 150 liraya veriyoruz. Bu kurutun tıbben açıklanmış faydaları var. Ondan sonra güneşte kurutuluyor. Bunun içinde katkı maddesi olarak bir tek kaya tuzu var. . Bu da bir çeşit kuruttur. Kaya tuzuyla şu şekli alıyor. Fiyatları şuanda kilogramı 150 TL ile 200 TL arasında değişiyor. Özellikle anne üstüne faydalıdır. Uzun süre muhafaza etmek amacıyla yoğurdu kurutma yöntemi ile üretilen kurut, emziren annelerin sütünü artıyor ve doğal antibiyotik olarak hastalıklara iyi geldiği belirtiliyor. Laktik bakteri denilen bir bakteri türü bu ürüne ilave edildiği zaman daha da zenginleşiyor. Kurutun özellikle soğuk geçen kış günlerinde sofralardan eksik olmadığını belirten Akgül, "Yüksek iklimli yaylalarda tereyağı yayıktan yapıldığı zaman yayığın altında kalan ayran ilk önce süzülüyor, odun ateşinde süzüldükten sonra kaynatılıyor. Güneşte kurutulduğu zaman bakterilerle birlikte kurutuluyor. Hastalıklarla savaşıyor. Kaynatıldıktan sonra şu kıvama alıyor. Perakende ise kilo işi 200 liraya veriyoruz" dedi.

Geleneksel lezzet hastalıklardan koruyor

Kendine özgü tadıyla zamanın en çok tüketilen ürünlerin başında geldiğini ve son zamanlarda ürüne olan ilginin azaldığını belirten Siirt esnafından Hasan Akgül; kurutun tansiyon, şeker, kalp gibi hastalıklara iyi geldiğini söyledi. Kaya tuzuyla şu şekli alıyor. . Uzun süre muhafaza etmek amacıyla yoğurdu kurutma yöntemi ile üretilen kurut, emziren annelerin sütünü artıyor ve doğal antibiyotik olarak hastalıklara iyi geldiği belirtiliyor. Hastalıklarla savaşıyor. Bağışık sistemini gerçekten de kuvvetlendiriyor. Güneşte kurutulduğu zaman bakterilerle birlikte kurutuluyor. Kış mevsiminin şifa kaynağı olan geleneksel lezzetlerden ’kurut’, alıcısını bekliyor. Kaynatıldıktan sonra şu kıvama alıyor. Bu da bir çeşit kuruttur. Fiyatları şuanda kilogramı 150 TL ile 200 TL arasında değişiyor. Kurutun özellikle soğuk geçen kış günlerinde sofralardan eksik olmadığını belirten Akgül, "Yüksek iklimli yaylalarda tereyağı yayıktan yapıldığı zaman yayığın altında kalan ayran ilk önce süzülüyor, odun ateşinde süzüldükten sonra kaynatılıyor. Doğal antibiyotik diyebiliriz. Perakende ise kilo işi 200 liraya veriyoruz" dedi. Ondan sonra güneşte kurutuluyor. Bunun içinde katkı maddesi olarak bir tek kaya tuzu var. Toptan 150 liraya veriyoruz. Özellikle anne üstüne faydalıdır. Korona döneminde biz bunu çok tükettik. Laktik bakteri denilen bir bakteri türü bu ürüne ilave edildiği zaman daha da zenginleşiyor. Bu kurutun tıbben açıklanmış faydaları var. Bir nevi ilaçtır, yani doğal bir ilaçtır.